Darilna pogodba je precej znana pogodba, v kateri ena osebi drugi podari neko stvar. Najbolj običajna je darilna pogodba za nepremičnino. Z darilno pogodbo se brezplačno prenese lastninska pravica na drugo osebo, ki darilo sprejeme.

Prenesi vzorec pogodbe

Darilne pogodbe so praviloma nepreklicne, saj ni njihov namen, da darila vzamemo nazaj. So pa primeri, ko se iz različnih razlogov darilo lahko prekliče. Tak primer sodna praksa navaja ko se zakonca ločita in je bilo darilo dano obema zakoncema, seveda z namenom, da bosta ostala skupaj.

Nekaj pogodb je pomembnih, ki se med seboj prekrivajo in se včasih sprašujemo katera bi bila najbolj primerna. Taki primeri pogodb bodo darilna, pogodba o dosmrtnem preživljanju, izročilna, prodajna ipd.

V vsakem posameznem primeru je potrebno ugotoviti kaj so želje in namen pogodbenih strank. Zlasti tistega, ki želi nekaj odsvojiti (podariti) ali raje zahtevati nekaj v zameno (ne nujno denar). Za razjasnitev kaj želite, lahko pogledate vzorce ostalih pogodb ali pa se dogovorite za uvodni sestanek.