Posojilna pogodba je dokaj znana pogodba, kjer se posojilodajalec zaveže obrestno ali brezobrestno posoditi denar za določen čas.

icon
Na kaj morate biti pozorni pri sklepanju posojilnih pogodb - ne prezrite
Prenesi vzorec pogodbe

Nemalokrat si prijateljsko izposojamo denar in tega ne zapišemo. In nemalokrat se zgodi, da prijatelji ali znanci denarja ne vrnejo, vi pa ostanete brez prijatelja in brez denarja.

Za taka manjša posojila (večja pa v vsakem primeru) vam svetujemo sklenitev take preproste posojilne pogodbe. Naj vam ne bo nerodno reči prijatelju ali znancu, da bi sklenila posojilno pogodbo. Vsak normalni človek bo posojila vesel in bo podpisal karkoli. Če pa ne bo želel podpisati pogodbe, pa je to že prvi znak, da je nekaj narobe. Saj veste, bolje prva zamera kot zadnja.

Zakaj sklenitev posojilne pogodbe?

Iz več razlogov: prvi je ta, da je pisana beseda lažja kot ustna. Točno se ve, kaj je bil dogovor. Prav tako iz pogodbe izhaja, kdaj je treba posojilo vrniti. Uvodni rek temu pritrjuje, da torej ni treba opozarjati na vračilo.

Naš nasvet je, da se vračilnih datumov držite dosledno. Več časa, kot ga bo minilo z zamudo, večja je verjetnost, da denarja ne boste dobili. Raje sklenite novo pogodbo ali aneks, kot da pustite dolg v zamudi.

Izkušnje kažejo, da že nekajmesečna zamuda lahko pokaže realno situacijo, da dolg ne bo vrnjen, kar je razlog za ukrepanje. Po enem letu ali več pa so se vaše možnosti za vračilo zelo zmanjšale.

Kaj če dolžnik ne vrne dolga ob roku?

Svetujemo sklenitev nove pogodbe z neko obliko zavarovanja. Naj si dolžnik najde poroka, ki bo jamčil, naj se sklene notarska izvršljiva posojilna pogodba, da boste lažje posegli po njegovi plači, hipoteke ali druge oblike zavarovanja. Seveda je to pravi čas, ko je smiselno pridobiti pravno pomoč, saj te težave niso več preproste za reševanje. Dolžnik bo obljubljal in obljubljal, vi pa boste v strahu po vračilu.

Pogodba o priznanju dolga

Če ste že v upniško-dolžniškem razmerju, torej ste že nekomu posodili denar in niste sklenili posojilne pogodbe, to lahko kadarkoli sklenete. Zamuda roka pri plačilu je idealna priložnost za to. V tem primeru je bolj primerna pogodba o priznanju dolga, kjer se v pogodbo napiše, da je posojilo že bilo dano in se navede, kdaj bo vrnjeno ter s kakšnimi obrestmi.

PRAVNA POMOČ:

Ko se enkrat zamuja s plačilom več mesecev, je smiselno povprašati za pravni nasvet, ki bo prilagojen vam. Za nasvet nas lahko pokličete na (01/436-43-80 ali 041-955-571) in se dogovorite za sestanek, z veseljem vam bomo pomagali.