S to pogodbo se stranki dogovorita, da ena o drugi ne bo tretjim razkrivala podatkov, ki jih je o njej dobila. Običajno bo šlo za primere poslovnega sodelovanja, ko ima ena stranka določene informacije, znanja, veščine, poslovne ideje, ki bi jih želela spraviti na trg kot neki produkt in za to potrebuje poslovne partnerje. Ker pa v začetni fazi ne ve, s katerim od poslovnih partnerjev bo delala, se najprej sklene pogodba o nerazkrivanju podatkov ali Non discloser agreement (NDA).

BREZPLAČNI VZOREC NDA - DOGOVOR O NERAZKRIVANJU PODATKOV

Z dogovorom (pogodbo) o nerazkrivanju podatkov se ena stranka drugi zaveže, da ne bo uporabila ali kakorkoli razkrila podatkov, ki ji jih bo posredovala druga stranka, pod pretnjo (običajno visoke) pogodbene kazni.

Poznamo veliko primerov, ko so podjetja to pogodbo »pozabila« skleniti in je prišlo do velikih zlorab. Pa najsi je to šlo za ideje ali že napol končane projekte.

Višina pogodbene kazni pri dogovoru o nerazkrivanju naj bo visoka, predlagamo 100.000 € in več, odvisno od potenciala, ki ga neka ideja oz. projekt ima. Kazen lahko določite za vsako kršitev ali kot enkratni znesek kršitve. Priporočamo prvo možnost.

Naj vas pri tem ne zavede ali gre za majhno podjetje z 10 zaposlenimi ali za multinacionalko, ki ima 5.000 ali 50.000 zaposlenih. Tudi pri teh poznamo primere kraj idej, ko bi bila taka pogodba nujna.

Če podjetje, pa naj bo še tako veliko, take pogodbe ne želi skleniti, je to prvi znak za zlorabo, goljufijo ali kaj drugega. Multinacionalke ne potrebujejo več kot idejo, da vam »ukradejo« projekt, ki ga bodo dokončale, medtem ko boste vi pripravljali pogodbo.

Dogovor (pogodba) o nerazkrivanju podatkov mora zajemati čim bolj natančen povzetek ideje, produktov itd., ki jih želite zavarovati, pri tem pa bodite čim bolj natančni. Če za pripravo pogodbe potrebujete pomoč ali nasvet, se oglasite na sestanek. Dosegljivi smo na številki 01/436-43-80 ali 041-955-571.