Prvi koraki ob/po prometni nesreči (5 minut)

icon11. 12. 2019/Civilno pravo

Zelo pomembno je da že takoj ob ali po prometni nesreči veste kako postopati in kaj je dobro storiti, da ste pripravljeni in da vas »po domače« ne prinesejo naokoli oz. peljejo žejnega čez vodo. Ko govorimo o tem kdo bi vas peljal žejnega čez vodo tu mislimo zlasti na policijo, zdravstvo in končno zavarovalnice. Zelo nevarno je da policija nestrokovno opravi svoje delo, kar lahko pripelje do tega, da napačno oceni (bolje rečeno določi) kdo je povzročitelj prometne nesreče, kar lahko pripelje oškodovančevega hudičevega dokazovanja (probatio diabolica), da ni kriv in da je upravičen do odškodnine. Tako se mora on boriti najprej s policijo, kaznimi, sodniki za prekrške itd. potem pa le-če je uspešen še z zavarovalnico. Če pa ni uspešen pa je še vedno možno uveljavljati odškodninski zahtevek, vendar je policijski zapisnik javna listina, ki je za zavarovalnico prevečkrat izključni temelj za izplačevanje odškodnin. Povedano drugače zahtevek je mogoče vložiti, vendar težje dokazati, da imate pravico do odškodnine.

Kolega odvetnik, ki je desetletja delal na odškodninah mi je nekoč dejal, da včasih strankam reče, da ko pride do prometne nesreče, naj kličejo najprej njega in šele potem prvo pomoč. Čeprav se sliši to precej neverjetno in morda celo malo smešno, zadeva ni tako neumna in ni daleč od dobrega nasveta. Odvetnik vam lahko da dober nasvet kako ravnati v odnosu do policije, da že takoj veste kaj paziti (poglejte naslednji blog) in kako ravnati na urgenci, da vas tudi tam ne odslovijo po liniji najmanjšega odpora. Vsi vemo kako deluje naše zdravstvo in če ste preveč hrabri in premalo »jamrate« vas bodo kaj hitro odslovili, to pa lahko pripelje, prvič do napačnega zdravljenja, drugič do tega, da boste morali spet nazaj (v tisto veliko gužvo) in tretjič do zelo nizke odškodnine. Vem, da je težko iti na urgenco in tam čakati 5 do 10 ur, ampak je pomembno, da vas pregledajo in če vas že pregledajo ne igrajte heroje, da »ni tako hudo«. Raje poudarite bolečino, če me razumete kot pa da jo minimalizirate ali zanikate. Verjemite mi, da ne boste prvi, ko vam bo žal potem, ko bo prišla ponudb za odškodnino od zavarovalnice.

V vsakem primeru se pripravite na to, da dosežete svoje, tako pri policiji kot pri zdravnikih. Naj vas natančno pregledajo, slikajo in ustrezno oskrbijo. Kljub gneči, ki jo imajo ima vsak od nas pravico, če že čaka 5 ur na pregled, dobiti vsaj tistih svojih 10 minut (ne pa minuto) za natančen pregled. Na tem mestu ne bom govoril o številnih napakah in spregledih poškodb, ki se ne vidijo na prvi pogled in katere kasneje lahko povzročajo velike velike težave in zaplete. Pa najsi bo to nedolžen kovinski opilek v roki, ki je pripeljal do hudih zapletov in operacije čez več kot pol leta ali poškodba vratu, prsnega koša in udarnin, ki se pogosto pojavijo šele drugi dan. Ne se pustiti odgnati.