Dedovanje po stricu brez otrok

icon02. 04. 2024/Civilno pravo

Dedovanje po stricu brez otrok predstavlja specifično situacijo v okviru slovenskega dednega prava, kjer se uporablja drugi dedni red. Drugi dedni red zajema dedovanje zakonca in njegovih staršev. Če zapustnik ni imel zakonca, dedujejo starši vso zapuščino, po enakih deležih.

Če je torej stric brez otrok imel pokojne starše in pokojne vse otroke teh staršev (tj. stric nima živih bratov in sester) se štejejo za dediče po stricu brez otrok otroci pokojnih bratov in sester, torej nečaki. Povedano drugače, če stric brez otrok umre, njegovi dediči v drugem dednem redu vključujejo njegove brate in sestre ter njihove potomce (tj .nečake).

Primer v praksi:

Predstavljajmo si situacijo, kjer je stric brez otrok, ki je lastnik nepremičnine. Če umre, se dedovanje prenese na njegove brate in sestre oz.  njihove potomce. Na primer, če ima stric dva brata in sestro, bo dedovanje razdeljeno med njih. V primeru, da so bratje in sestre preminuli, bodo dedovali njihovi potomci enakomerno, ob upoštevanju deleža vsakega potomca.

Pomembno je poudariti, da dedovanje po stricu brez otrok poteka v skladu s pravili zakonitega dedovanja, razen če je pokojnik opredelil drugačne razdelitve premoženja v oporoki. V odsotnosti oporoke “tega” strica brez otrok se upoštevajo določbe Zakona o dedovanju, ki zagotavljajo pravično in zakonito razdelitev dediščine med zakonite dediče.

Sklepno o dedovanju po stricu brez otrok

Dedovanje po stricu brez otok je kar pogost pravni inštitut v Sloveniji. Če je nekdo oporočni dedič po stricu brez otrok se bodo seveda uporabila pravila oporočnem dedovanju in lahko pride do sočasnega dedovanja npr. žene pokojnika in oporočnega dediča po stricu brez otok (tj. nečak). Žena v tem primeru deduje kot nujna dedinja, če ji mož v oporoki ni zapustil ničesar ali je nujni delež prikrajšan. Dedovanje po stricu brez otrok pa bo v praksi večkrat zakonito, razen če gre za določene primere razdedinjenja dedičev, ko stric sicer ima otroke, ampak so le-ti bili z oporoko razdedinjenji ali so razlogi za dedno nevrednost. O dedni nevrednosti in razdedinjenju bomo napisali tudi blog kdaj pride v poštev. Obstaja seveda tudi možnost, da so se otroci ali drugi dediči odpovedali dedovanju in pridejo v poštev dediči strica brez otrok. Tako bo ponovno uveljavljen ta pravni inštitut drugega dednega reda, ki mu laično rečemo dedovanje po stricu brez otrok.
 

Kaj storiti v primeru da ste dedič po stricu brez otrok? Najprej bi bilo smiselno preveriti vaš status v kakšni vlogi ste in kdo so še dediči poleg vas. Nemalokrat se pojavijo tudi dediči iz tujine, bratranci in sestrične, kar zelo zaplete situacijo. V nadaljevanju je treba preveriti pravno stanje, kar pa vam lahko pomagamo tudi mi, kar si lahko preberete spodaj.

Dedovanje po stricu brez otrok: Pokličite nas za pomoč!

Če se znajdete v situaciji dedovanja po stricu brez otrok ali drugi podobni situaciji, vam svetujemo, da pridete v stik z našo odvetniško pisarno, kjer vam bomo nudili strokovno pomoč pri postopku dedovanja. Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja in vam pomagali razumeti kompleksnosti dednega prava, saj je vsaka situacija specifična in stvari ne gre jemati zlahka.

Poudarjamo, da je pomembno, da se obrnete na nas pravočasno, saj lahko z neprofesionalnim pristopom pri dedovanju po stricu brez otrok ali zamudo nastanejo negativne posledice v zvezi z dedovanjem. Brez pravilne pravne pomoči bi lahko prišlo do zapletov pri razdelitvi dediščine, ki bi lahko vplivali na vaše pravice kot dediča.